Vlottercondenspot vs. thermodynamische condenspot

19 oktober 2020
Werking vlottercondenspot

Een vlottercondenspot werkt op basis van een hefboommechanisme waarbij een vlotterbal verbonden is met een klep. Naarmate meer condensaat wordt aangeboden, stijgt het vloeistofniveau. Bijgevolg stijgt de vlotterbal waardoor de klep verder opengaat en een grotere hoeveelheid condensaat wordt afgelaten. Het is vanzelfsprekend dat het omgekeerde gebeurt wanneer er minder condensaat aanwezig is.

Gebruik

De vlottercondenspot kent veel verschillende toepassingen. Hij wordt het meest toegepast bij warmtewisselaars. Ook mantelvaten en kalanderrollen zijn voorbeelden waar vlottercondenspotten kunnen worden toegepast.

Werking thermodynamische condenspot

Een thermodynamische condenspot werkt op basis van drukverschil. Als er condensaat wordt aangeboden, drukt dit condensaat de klep open. Via een kanaaltje kan het condensaat wegstromen. Naarmate dit condensaat opwarmt ontstaat er stoom boven de klep. Naarmate de stoom boven de klep toeneemt zal de druk boven de klep ook stijgen en de druk onder de klep dalen. Dit drukverschil zorgt ervoor dat de klep dichtgedrukt wordt. Wanneer de warme stoom is afgekoeld wordt dit proces omgekeerd en gaat de klep opnieuw open.

Gebruik

Een thermodynamische condenspot wordt vooral gebruikt wanneer men zeer droge stoom nodig heeft. Meestal wordt voor de ontwatering van leidingen een thermodynamische condenspot toegepast. Minder courant is het gebruik van thermodynamische condenspot voor tracing.

Wens je onze catalogus?